Mikrobiom vědecky zkoumáme už 40 let. Díky tomu o jeho fungování, potřebách a úpravě víme opravdu mnoho. O tyto znalosti se s vámi chceme podělit prostřednictvím blogu i našich cílených a personalizovaných probiotik a prebiotik.
V lidských střevech žije až 2000 různých druhů mikroorganismů. Jejich poměr je pro každého člověka unikátní. Obecně se dá říct, že čím pestřejší složení mikrobiomu máte, tím lépe.
Dbejte na rovnováhu (eubiózu), která je předpokladem zdraví. Celá řada chorob se pojí s narušením rovnováhy (dysbiózou).
Fascinující je, že střevní mikrobiom netvoří svět sám pro sebe, ale komunikuje např. s kožním mikrobiomem nebo dokonce s mozkem (taky vás někdy bolelo břicho před důležitou zkouškou nebo jste měli v břiše motýlky, když jste se zamilovali?).
Zdravý mikrobiom
Když je mikrobiom zdravý, máte se i vy dobře:
- správně vám funguje trávení
- pociťujete dostatek energie
- udržujete si silnou imunitu
- máte pod kontrolou své chutě
- vaše tělo umí zpracovat všechny potraviny
- reaguje přiměřeně na vnější podněty
Rovnováhu a zdraví mikrobiomu podpoříte zdravým životním stylem, vyváženou stravou bohatou na vlákninu a fermentované potraviny nebo kvalitními probiotickými či prebiotickými doplňky.
Rovnováhu mikrobiomu narušují v průběhu vašeho života různé vlivy: zvyšující se věk, nedostatek vlákniny ve stravě, užívání antibiotik, stres, různé choroby, nedostatek pohybu a spánku, nadměrná konzumace nezdravých tuků, cukrů, bílé mouky a alkoholu.
I výrazně poškozený mikrobiom lze upravit pomocí personalizovaných probiotik a prebiotik, která vám sestavíme na základě přesné analýzy a zdravotní anamnézy.
Ke kúře získáte také podrobnou zprávu s personalizovanými doporučeními, jak pečovat o mikrobiom.
iProbio 2.0 - personalizovaná probiotika a prebiotika druhé generace - 1200 gramů probiotik a prebiotik ve 4 dózách
Co jsou probiotika?
Probiotika jsou živé mikroorganismy podobné těm, které žijí ve vašich střevech. Můžete je svému tělu dodat, když chcete podpořit zdraví svého mikrobiomu a celého organismu. Probiotika jsou posilové jednotky, které zlepšují funkci mikrobiomu.
Živé mikroorganismy z fermentovaných potravin, např. jogurtu, kefíru, kysaného zelí, pickles, tempehu, misa, rozhodně mají pozitivní vliv na mikrobiom. Nelze je ale nazvat probiotiky, protože se nedá změřit, kolik a jakých kmenů v nich je a jaké mají účinky. Jejich obsah je totiž proměnlivý.
Vybírejte pečlivě
Probiotických kmenů jsou stovky druhů. Každý z nich má jiné vlastnosti a jinou funkci. Pokud jste zdraví, hlídejte si přirozený příjem prospěšných bakterií z potravin.
Když ale dlouhodobě trpíte zdravotními potížemi či nerovnováhou mikrobiomu, vybírejte probiotika pečlivě.
Výrobci kvalitních probiotických přípravků uvádí přesné indikace (i kontraindikace) a celé názvy probiotických kmenů, které používají. Zajímejte se o složení a účinky kmenů, které preparáty obsahují.
Špatně zvolené kmeny někdy v organismu neúčinkují, v krajním případě vám mohou i uškodit.
Například pokud trpíte histaminovou intolerancí, vyhýbejte se kmenům, které produkují histamin (a takových je v běžně dostupných probiotických doplňcích většina).
Pro osoby s citlivým trávením jsme v iProbio vyvinuli probiotika HIT na trávení+ ®, která dobře snášejí i osoby s histaminovou intolerancí nebo celiakií.
Co jsou prebiotika?
Pro podporu zdravého mikrobiomu využívejte kromě probiotik také prebiotika.
Prebiotika jsou krmivo, kterým se živí prospěšné bakterie ve vašem mikrobiomu. Jedná se tedy o složky potravy, které stimulují růst zdraví prospěšných mikroorganismů. V podstatě jde o vlákninu a další nestravitelné složky potravy. Pro nás jsou nestravitelné, takže projdou přes žaludek až do střev, kde na ně čekají prospěšné bakterie.
Produkt můžeme označovat jako prebiotikum pouze tehdy, bylo-li ve vědeckých studiích prokázán pozitivní vliv na konkrétní bakterie v konkrétní dávce. Proto je většina produktů jako prebiotikum nesprávně označena, jelikož nesplňují základní definici.Potraviny obsahují prospěšnou vlákninu a polyfenoly, avšak aby byly prebiotické, musíme je sníst značné množství. aby byla cibule prebiotická, tak je musíme sníst 5 středně velkých kusů.
„Hodné“ bakterie se prebiotiky živí, díky dostatku potravy se dobře množí a prospívají.
Vláknina a polyfenoly jsou nepostradatelné.
Ale to není všechno. Při zpracování vlákniny a dalších prebiotik vznikají mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA): především acetát, propionát a butyrát.
Ty jsou nezbytné pro:
- tvorbu střevní výstelky (epitelu)
- metabolismus tuků a glukózy
- obranu těla proti zánětům i proti rakovině
Putují krví, a tak působí jak na střeva, tak na vzdálenější orgány.
Moderní západní strava je na vlákninu bohužel chudá. Když tělu nedodáváte dostatek vlákniny, přátelské bakterie umírají hlady a na jejich místo se dostávají patogeny. Kromě toho trpí střevní výstelka a jste náchylnější (především) k zánětlivým onemocněním.
Pokud nedokážete stravou zajistit dostatečný přísun vhodné vlákniny, sáhněte po prebiotickém přípravku. Stejně jako v případě probiotik se i zde ptejte, jaké konkrétní přínosy doplňky mají a jakou skupinu bakterií vyživují.
V iProbio jsme na základě odborných studií vytvořili cílená prebiotika Mikrobiom+® , která podporují:
- růst butyrát produkujících kmenů bakterií
- obnovu střevní stěny
- tvorbu protizánětlivých bioaktivních látek
A co mikroflóra?
Když v textu o lidském mikrobiomu narazíte na pojem mikroflóra, dávejte si pozor. S největší pravděpodobností jste narazili na neaktuální článek. Tímto pojmem se dříve označoval soubor mikroorganismů v lidském těle. Slovo flóra naznačuje, že by mělo jít o rostliny. Od roku 2001 se proto používá pojem mikrobiota a mikrobiom, které lépe popisují pestrost mikroorganismů v našem těle.
Nedůvěřujte zdrojům, které tuto změnu nezaznamenaly. Je u nich velké riziko, že budou nepřesné i v dalších oblastech.